duminică, 3 februarie 2013

Catarii – de la erezie la legenda



Stramosii Carbonarilor italieni si scotieni si adepti ai gnosticilor timpurii, catarii intra in istorie in jurul anului 1160, cand in Rhenania creste numarul rugurilor inaltate impotriva lor.
Considerati eretici, Biserica infiinteaza temuta Inchizitie, pentru a-i combate si a-i face sa dispara in flacari.

Provincia Languedoc – cunoscuta in vechime sub numele de Occitania – era considerata una dintre regiunile marcate de insemnul ereziei. Provincia beneficia de importante libertati, avand propria cultura si limba, propriile traditii, influenta regelui Frantei fiind extrem de slaba in aceasta comunitate.

Cunoscuti ca bons hommes sau oameni buni, catarii duceau o viata simpla, singura lor preocupare fiind religia. Preotii catarilor – cunoscuti sub numele de perfecti – erau asceti deosebiti, duceau o viata cumpatata, fiind dedicati numai bogatiilor spirituale si ajutorarii oamenilor.

Dr. Arthur Guirdham scria : “Exista o considerabila asemanare intre catarism si budism…adeptii ambelor religii cred in reincarnare, in abstinenta de la consumarea carnii, desi consumul carnii de peste le era permis catarilor, in non-violenta, precum si in faptul ca era un pacat sa iei viata oricarei fiinte vii, chiar si a unui animal”.
De asemenea, toti membrii botezati de grup erau egali din punct de vedere spiritual, inclusiv femeile, avand ca singur sacrament consolamentum, care avea valoare de hirotonisire, intrand astfel, in totala contradictie cu dogmele vremii.

Dr.Guirdham afirma : “Pentru ei, Hristos nu exista in trup omenesc, ci intr-unul spiritual. Inchizitia a tradus gresit aceasta interpretare ca insemnand ca, pentru catari, Hristos era un fel de fantoma”.

Desi traiau si se manifestau pasnic, catarii nu recunosteau autoritatea papala, devenind astfel, o amenintare pentru Vatican.

In 1145, Papa Eugenius al III-lea trimite in Languedoc, sa predice impotriva catarilor pe Sfantul Bernard, nimeni altul decat patronul templierilor. Acesta va raporta Papei : “ Nu exista predici mai profund crestine decat ale lor si morala lor este pura”.
Cu toate acestea, Vaticanul incepe ca conceapa planuri de nimicire a catarilor, astfel ca, la apelul Papei Inocentiu al III-lea se lanseaza cruciada impotriva ereticilor albigenzi, ultimul perfect fiind ars pe rug in 1321.

La intrebarea pe cine sa ucida si cum sa-i deosebeasca pe eretici de crestini, Simon de Monfort, primeste raspunsul care va ramane in istorie : “Omorati-i pe toti, Dumnezeu ii va recunoaste pe ai lui “.

Istoria tragica a catarilor pare ca se incheie in Evul Mediu, dar, legenda continua, deoarece se crede ca patru dintre perfecti au reusit sa evadeze din subteranele citadelei de la Languedoc, ajutandu-se de franghii, ducand cu ei o comoara nepretuita.






…apare astfel, legenda Sfantului Graal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top