duminică, 10 martie 2013

Stalin – omul de otel



In 5 martie 1953, la varsta de 73 de ani, Stalin moare, lasand in urma sa multe semne de intrebare.
Desi versiunea oficiala a mortii sale, a fost hemoragie cerebrala, evenimentele petrecute in noaptea dinaintea mortii, lasa loc multor suspiciuni.

Prezent la un dineu cu membrii de partid care tinuse toata noaptea la casa sa din afara Moscovei, timpul lui Stalin se apropie de sfarsit.


In miez de noapte, soldatii primesc din partea sefului garzilor lui Stalin, un ordin surprinzator, acela de a se retrage din aparare pentru restul noptii, lucru de neconceput in eventualitatea unui atac asupra conducatorului lor. Cu toate acestea, conform ordinului, soldatii se retrag, revenind a doua zi dimineata la posturile lor. Motivele de ingrijorare dispar si lucrurile par sa decurga normal, mai ales ca se observa dimineata lumina aprinsa in camera lui Stalin. Cineva este trimis totusi, pentru a vedea ce se intampla cu dictatorul.


 
Imaginea pe care o descopera, ii lasa fara grai. Stalin este gasit pe jumatate inconstient si scotand sunete ciudate. Evenimentele se precipita cu repeziciune si in valtoarea ordinelor contradictorii, sunt anuntati imediat membrii de partid pentru a-i veni in ajutor. Cu toate acestea, unii afirma ca a durat o zi intreaga inainte sa ceara ajutor, motivele pentru care nu au actionat mai devreme, ridicand multe semne de intrebare. 

Voiau sa se asigure ca Stalin a murit? A fost el otravit in timp ce garzile sale dormeau?

Mai mult decat atat, s-a constatat ca ceasul de mana a lui Stalin se oprise la 6:30, ora la care fusese aprinsa lumina.

Desi la funeraliile conducatorului lor, liderii de partid au fost vazuti deplangadu-i moartea, in particular, unii si-au exprimat usurarea si chiar incantarea de a scapa de regimul stalinist.
Ulterior s-a afirmat ca seful politiei secrete Lavrenti Beria ar fi spus unui coleg politician L-am eliminat !
Acelasi Beria, care se temea ca va fi executat de Stalin, in cursul urmatoarei epurari.

Alte voci sustin faptul ca mai multi membrii ai partidului au fost implicati in conspiratie, inspaimantati de razboiul mondial pe care se zvonea ca il pregateste Stalin.

In 2003, un grup de cercetatori americani si rusi au lansat ipoteza ca moartea lui Stalin se datoreaza ingerarii unei puternice otravi folosita impotriva sobolanilor, care provoaca fluidizarea sangelui, hemoragii si atacuri cerebrale.

Circumstantele mortii lui Stalin raman invaluite in mister, adevarul putand fi cunoscut doar prin autopsia cadavrului imbalsamat si ingropat langa zidul Kremlinului. 


In timpul regimului stalinist, peste 1,5 milioane de oamani au fost deportati in Siberia si in republicile central-asiatice.
Mii de romani si basarabeni au fost deportati in lagarele din Siberia, multi dintre ei fiind asasinati la Fantana Alba si langa Odesa, Stalin ordonand lichidarea a peste 20.000 de prizioneri romani in lagarul de la Balti.


Stalin si tovarasii sai - prin deportari si epurari politice, prin foametea crunta din lagarele de munca si din inchisori, prin masacrul prizonierilor de razboi, asasinarea intelectualilor si incarcerarea miilor de oameni in Gulag - sunt responsabili direct sau indirect de moartea a milioane de oameni.


Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane este statistica. (Stalin)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top