duminică, 13 octombrie 2013

Biblia Diavolului



Considerata cea de-a opta minune a lumii, Codexul Gigas, denumita si Biblia Diavolului – datorita faptului ca manuscrisul prezinta in interiorul sau cea mai veche infatisare a diavolului – exercita si astazi o atractie uimitoare, datorita marimii, complexitatii si a legendei ce invaluie scrierea sa.



Pare uimitor, dar in urma analizelor grafologice s-a constatat ca manuscrisul este scris de un singur om, desi Codexul cantareste 75 de kilograme, fiind considerat cel mai mare manuscris medieval descoperit pana in prezent.





In anul de gratie 1230, intr-o chilie austera din Podlažice, Cehia de astazi, un calugar benedectin se roaga pentru viata sa. Pacatul savarsit este atat de grav, incat superiorii sai decid sa-i curme viata, prin zidirea de viu.
Cu o ultima incercare de a-si salva viata, calugarul promite ca va scrie pana a doua zi, cea mai mareata carte a tuturor timpurilor, carte ce va cuprinde toate realizarile umanitatii si va cinsti manastirea.
Superiorii sai ii acorda acesta sansa, fiind convinsi ca marea lucrare nu se va putea infaptui intr-o singura noapte, calugarul condamnat traindu-si ultimele ore.

Legenda spune ca in toiul noptii, dupa pagini intregi scrise febril si cu disperare, calugarul isi da seama ca nu-si va termina opera, gandurile sale indreptandu-se nu spre rugaciunile care l-au insotit o viata, ci spre arhanghelul cazut Satan.
Astfel, pactul se pecetluieste, in schimbul sufletului sau, Satan il va ajuta sa scrie cartea pana a doua zi.

 

Cu ajutorul diavolului, manuscrisul este gata, iar in semn de multumire pentru ajutorul oferit, calugarul i-a adaugat portretul in paginile lucrarii, preamarindu-l.

Calugarul, reuseste astfel, sa-si salveze viata, dar, isi pierde linistea sufleteasca, implorand iertare Sfintei Fecioare Maria. Inainte de a fi izbavit, calugarul moare, pocait si neconsolat.
 
Se spune ca de-a lungul timpului, posesorii Codexului au fost urmariti de nenorociri si blesteme, codicele inspirand teama si-n acelasi timp atractie malefica.

 
Scris fara cusur si cu o caligrafie perfecta Codexul Gigas cuprinde in paginile sale confesiuni, Noul Testament, invocari si incantatii, lucrari istorice si chiar exorcizari, acestea din urma fiind considerate incercari ale calugarului de a-si salva sufletul.
Manuscrisul nu a fost interzis de Inchizitie, putand fi studiat de cronicarii vremii.


Legenda Codexului Gigas fascineaza si intriga, maretia manuscrisului exercitand si astazi forte misterioase si nebanuite.

In prezent, Codexul Gigas se afla expus la Praga.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top