duminică, 24 noiembrie 2013

Sierra Leone – un diamant neslefuit



Fericiti sunt cei care, intregi la trup, strabat in fiecare zi drumul spre minele de diamante, locul unde mainile goale se afunda in cautarea demnitatii.



Sunt cei care lupta pentru supravietuire, muncind zi-lumina, cu sufletele goale. Pentru ei, exista inca speranta.


Sfasiata de razboaie civile,Sierra Leone ofera lumii diamante, primind in schimb nestematele vorbelor goale.




In anii 2000, Frontul Armat Revolutionar, a aplicat una dintre cele mai sangeroase masuri, menita sa impiedice votarea unui regim democratic in zona – amputarea mainilor.
Pe ulitele satelor, mii de victime cu bratele si picioarele amputate, isi traiesc existenta, cersind. Sunt cei care au supravietuit durerilor cumplite, neprimind nici un fel de asistenta medicala. Pentru acestia, sansa unei vieti normale, s-a pierdut sub loviturile macetelor, toparelor si chiar drujbele rebelilor din Frontul Armat Revolutionar.

 
Se estimeaza ca peste 20.000 de persone, au ramas mutilate, fostul presedintele Ahmed Tejan Kabba, alaturandu-se neputintei : E timpul ca toti oamenii din Sierra Leone sa inceapa sa se ajute pe ei insisi. Statul nu o poate face.
 
Chinurile, atrocitatile si violurile indurate de localnici, nu au stralucirea diamantelor.


Mai mult decat atat, in mod diabolic, unele victime au fost intrebate, cum prefera sa li se taie bratul  cu maneca lunga, adica de la incheietura antebratului, sau cu maneca scurta, adica aproape de umar. Cuvintele par ca se golesc…
 
Desi in Sierra Leone, exista cateva sute de organizatii non-guvernamentale, care militeaza pentru ajutorarea acestor oameni, beneficiind de finantare occidentala, majoritatea sunt considerate frauduloase.
Cu toate ca razboiul s-a incheiat, teroarea a ramas intiparita in inimile localnicilor, care se tem si astazi sa vorbeasca despre fostii rebeli.
De-a lungul timpului, au existat cateva tentative de procese pentru incriminarea capiilor rebelilor, esuate lamentabil, prin eliberarea acestora.


Contrabanda cu diamante a continuat insa, o mare parte din ele fiind tranzactionate la negru...altele, stralucesc insa, pe maini fine si delicate, ascunzand povesti cutremuratoare.





Adevarul…ramane cel mai pretios diamant, chiar daca, putini il cauta.









2 comentarii:

Back to Top