sâmbătă, 28 decembrie 2013

Alan Turing



Considerat parintele informaticii moderne si unul dintre cei mai importanti 100 de oameni ai sec XX, Alan Turing ramane in istorie ca omul de exceptie din spatele inteligentei artificiale.

Dovedind o inclinatie remarcabila catre matematica si stiintele exacte, Alan Turing patrunde in domeniul teoriei probabilitatilor cu idei marete si descoperiri pe masura.

Nascut in Regatul Unit in 1912, Turing inlocuieste in 1931 limbajul formal universal bazat pe aritmetica a lui Gödel, cu masina Turing, capabila sa rezolve orice problema matematica reprezentata sub forma unui algoritm.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Alan Turing devine pionul principal in decriptarea mesajelor transmise de inamici. Angajat la Bletchley Park – centrul britanic de criptanaliza – Turing dezvolta o serie de tehnici de spargere a cifrurilor germane, proiectand in acest scop, mașina electromecanica Bombes, cea care va descifra codul Enigma, metoda folosita de fortele armate germane in incercarea de a-si proteja comunicatiile radio.
La inceputul anului 1942, peste 39.000 de mesaje interceptate sunt decodificate, numarul acestora crescand ulterior la peste 84.000 de mesaje decodificate pe luna. 


Decriptarea acestora va contribui in mod semnificativ la infrangerea finala a Germaniei naziste, Turing fiind ridicat la rangul de ofiter al Ordinului Imperiului Britanic.

Caracterizat drept un om modest, bland si rezervat, anul 1952 uneste alte forte ce vor schimba soarta geniului Turing pentru totdeauna.
Este anul in care, Arnold Murray, de 19 ani, cu ajutorul unui complice, patrunde prin efractie in casa lui Turing, scotand la iveala acte indecente. In urma investigatiei, Turing isi recunoaste homosexualitatea, considerata la acea vreme boala mintala, si mai mult decat atat, un act reprobabil si ilegal, supus sanctiunilor penale.
Nevoit sa aleaga intre inchisoare si un tratament hormonal de reducere a libidoului, Turing alege ultima varianta, metoda cunoscuta si sub numele de castrare chimica.

Turing va descrie aceasta terapie cu hormoni, ca fiind o experienta umilitoare si oribila, in urma caruia corpul sau a suferit numeroase schimbari fizice, inclusiv marirea sanilor si disfunctii erectile.
Pe langa injectiile cu estrogen, tratament desfasurat pe perioada unui an de zile, Turing a pierdut si dreptul de a mai avea acces la munca sa, sau de a oferi consultanta in chestiuni de criptografie.

In 8 iunie 1954, Alan Turing este gasit mort de catre menajera.

Moartea s-a datorat otravirii cu cianura, eveniment considerat oficial sinucidere.

Langa pat este gasit un mar mancat pe jumatate, aparent infestat cu cianura.

Desi in acea perioada, s-a sugerat si ideea asasinatului, avand in vedere ca homosexsualitatea lui Turing reprezenta un risc de securitate, circumstantele mortii sale, nu au fost considerate suspecte.

 
La 60 de ani de la moartea sa, matematicianul Alan Turing este gratiat de Regina Elisabeta a II-a, secretarul de justiție Chris Grayling declarand : O iertare de la Regina este un tribut pentru un om excepțional.




Rămâne faptul ca oricine tasteaza la un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului, lucreaza pe o formă de mașină Turing.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top