sâmbătă, 9 mai 2015

Culori sparte – Frida Kahlo

In iulie 1907 in Casa Azul din capitala Mexicului, se naste Frida Kahlo – cea care isi va pune definitiv amprenta asupra culturii nationale mexicane.


Deoarece in 1910 izbucneste Revolutia Mexicana, Frida va afirma mereu ca este anul nasterii sale, asociindu-se astfel noilor inceputuri.

La varsta de sase ani, se imbolnaveste de poliomielita, in urma careia picioul drept este afectat. Desi in cele noua luni de convalescenta familia depune eforturi pentru insanatosirea sa, piciorul Fridei va creste subtire si deformat, afirmandu-se ulterior ca s-ar fi nascut cu grave probleme congenitale ce i-au afectat inclusiv maduva spinarii. Este motivul pentru care in anii ce vor urma, Frida isi va ascunde defectul, imbracand haine lungi, viu colorate dand viata astfel, personalitatii sale.

Anul 1925 va marca insa pentru totdeauna drumul Fridei.

In 17 septembrie 1925 impactul violent dintre doua masini, aduce noi suferinte in viata acesteia. In urma accidentului, consecintele sunt grave. Fracturi de coloana, clavicula, coaste, bazin, unsprezece fracturi ale piciorului, perforarea uterului si al abdomenului. Dupa 35 de operatii, Frida Kahlo reuseste sa se ridice...durerile intense devenind parte din ea. Dar poate cea mai intensa durere din inima Fridei ramane neputinta de a da viata.

Este momentul ce marcheaza un nou inceput. 

 
Sevaletul si culorile primite, vor insemna pentru Frida Kahlo aripile promise. 

 
Picioare, ce nevoie am de voi cand am aripi sa zbor? (Frida Kahlo)

Este perioada reprezentarii propriei realitati, majoritatea lucrarilor sale fiind autoportrete.
Incurajata de marele pictor mexican Diego Rivera, pictura devine pentru Frida, modul tandru de a se dezvalui prin explozii de culori. Culori sparte.

In dezacordul tuturor, in 1929 la varsta de 22 de ani Frida Kahlo se casatoreste cu Diego Rivera in varsta de 43 de ani, uniune ce va aduce laolalta doua temperamente extrem de puternice.

Casnicia lor va insemna un lung sir de pasiuni frante. 
 
Dintre numeroasele relatii sexuale ale Fridei cu barbati si femei, cele mai cunoscute sunt relatiile cu Josephine Baker – celebra cantareata si dansatoare, sculptorul Isamu Noguchi si comunistul Leon Trotsky. La randul sau, Diego Rivera va pune punct casniciei datorita aventurii sale cu sora mai mica a Fridei, Cristina.

In 1939, cei doi divorteaza, pentru a se recasatori un an mai tarziu.

Expulzat si condamnat la moarte de catre regimul stalinist, Leon Trotsky ajunge dupa multe peregrinari in Mexic.
Declarandu-se comunisti infocati, cei doi soti il primesc in casa lor pe Trotsky cu bratele deschise. In timp ce Diego Rivera cauta solutii pentru obtinerea azilului politic din partea guvernului mexican, Frida traia o noua aventura.
In 1940 Leon Trotsky este asasinat, moment in care aderarea la regimul stalinist constituie noua directie a celor doi soti.

Datorita unei cangrene, la varsta de 46 de ani, Fridei i se amputeaza de la genunchi piciorul drept, starea sa de sanatate agravandu-se considerabil.

In 13 iulie 1954, la varsta de 47 de ani, Frida Kahlo se stinge.

Durere, suferinta, handicap, abandon si uitare...culoare, lumina, spirit si sens.

Am incercat sa-mi inec durerile, dar viata le-a invatat sa inoate. (Frida Kahlo)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top