duminică, 21 august 2016

Decizie cruciala – Stanislav Petrov



In 26 septembrie 1983, ora 00:15:03 sistemul spatial sovietic declanseaza alarma. 

Avand un nivel de verificare maxim, racheta lansata de pe Coasta de Vest a SUA, pare o certitudine, traiectoria sa, nelasand nici o urma de indoiala. Se indreapta spre URSS.

Mobilizarea intregii echipe a centrului de monitorizare nucleara de la Oko, este maxima. Se verifica programele si functionalitatea tuturor sistemelor de lupta. Insa, Stanislav Petrov, ofiterul ce coordoneaza intreaga echipa, asteapta o confirmare : detectarea vizuala.

In fata conditiilor de observare dificile, canalul vizual nu vede tinta. Ceea ce nu inseamna ca nu este acolo.

Rapoartele departamentelor, nu semnaleaza erori, toate programele functioneaza conform standardelor.

 

Aflat in fata unei decizii cruciale, Stanislav Petrov raporteaza superiorilor: alarma falsa.

Altfel spus, declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial a fost oprita.





Raportarea rachetelor americane, ar fi condus la un contraatac din partea URSS, fapt ce ar fi provocat un raspuns nuclear din partea SUA. Intr-o fractiune de secunda, tot ceea ce stim, ar fi pierit. Distrugere in masa. Cenusa, praf si haos. Iar pamantul, un imens desert.

Cu toate acestea insa, ziua fatidica continua. In urmatoarele minute, sunt semnalate lansarea altor patru rachete americane. Toate se indreapta spre URSS.

Presiunea devine fantastica, dar, nu mai este timp. 

Cu privirea fixa, broboane de sudoare acopera fata ofiterului. Numai gandurile zboara la ce ar fi putut sa fie: intreaga forta armata adusa in pozitie de lupta, rachete balistice mobile cu focoase nucleare, masacru.

Decizia lui, insa, ramane neschimbata.

Desi este considerat ca avand un nivel de eficienta maxim, Stanislav Petrov nu are incredere in calculator. Pentru el, confirmarea radarelor este mult mai reala.


 

Numaratoarea inversa, incepe. In curand, focoasele vor putea fi vizibile.

4,3, 2…eu sunt singurul responsabil, milioane de vieti…1… radarele nu confirma atacul.





Desi decizia sa, a fost una corecta, Stanislav Petrov nu a fost nici premiat, nici sanctionat de catre autoritati. Mi-am facut doar meseria…

In urma investigatiilor ulterioare, s-a constatat faptul ca nici o racheta nu a fost lansata, detectarea calculatorului fiind o eroare. De asemenea, fenomenul cunoscut sub numele de Orbita Molniya ar fi contribuit la emiterea alarmei false.

In 2006, Stanislav Petrov este premiat la sediul Natiunilor Unite din NY, precum si in Germania in 2013 pentru actiunile sale in prevenirea unui razboi nuclear.

De asemenea, autoritatile ruse au emis un comunicat in care se preciza faptul ca decizia de a folosi arme nucleare nu poate fi luata avand ca dovada o singura sursa sau datorita unui singur sistem… este necesara confirmarea mai multor sisteme, radare terestre, sateliti de avertizare, etc.
Desi din pozitia sa, Stanislav Petrov nu putea lansa singur rachete, rolul sau a fost unul crucial: acela de a monitoriza orice atac nuclear si de a-l raporta superiorilor.

Acest incident a fost facut public in 1998 in memoriile generalului Yuri Votintsev, superiorul lui S.Petrov.

Ramas singur dupa moartea sotiei, omul Stanislav Petrov traieste, alaturi de amintirile sale, convins fiind ca nimeni nu are de castigat in cazul unui razboi nuclear la nivel mondial.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top